10-01-10

ANANASDESSERT

Ingrediënten:

- 1 ananas

- 1 kiwi

- ½ mango

- ½ granaatappel

- 4 bolletjes sorbet van passievrucht

- 8 koffielepels honing

- 2 koffielepels boter

 

Daar gaan we:

- snij 4 flinterdunne schuifjes ananas ( makkelijk met snijmachine en met pel)

- snij 6 plakken ananas (ongeveer 1,5 centimeter dik) en verwijder het hartje en de pel

- neem 2 van de 6 dikke plakken en snij die in heel kleine stukjes

- snij  kiwi en mango in heel kleine stukjes en haal de rode bolletjes uit de granaatappel

- roer alle klein gesneden stukjes fruit door elkaar, dek af  en zet in de koelkast

- neem de 4 flinterdunne schijfjes en leg ze op een rooster in de oven op 90° voor zeker

 1uur ( ze moeten goed gedroogd  en krokant aanvoelen en beginnen te krullen)

- laat afkoelen

 

Net voor het opdienen:

- doe de boter in de pan en laat die goed warm worden

- leg de 4 dikke plakken in de pan

- doe op de bovenkant per schijf 1 koffielepeltje honing

- bak ondertussen de onderkant mooi bruin

- draai om

- doe op de gebakken kant ook per schijf 1 koffielepeltje honing

- bak ook die kant mooi bruin

- neem uit de pan en leg op een bord

- door de aanraking met het koude bord carameliseerd de ananas

- verdeel over de 4 schijven de fijn gesneden stukjes fruit

- leg daarop een bolletje passievruchtensorbet

- het gedroogd flinterdunne schijfje ananas leg je boveraan

 

15:40 Gepost door ons kookboekje in DESSERT | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ananas |  Facebook |

04-08-08

TARTINE RUSSE

 

Ingrediënten

 Koekjes:  - 150 gr solo

                 - 150 gr bruine suiker

                 - 150gr bloem

                 - 1 eiwit

 

roomboter: - 150 gr bloemsuiker

                   - 150gr echte boter

     

voor mokkacrème: wat nescafé bij de roomboter

 

Daar gaan we

 - solo  zacht maken (eventueel lichtjes smelten)

- samen kloppen met de bruine suiker

- voeg daarbij de bloem en meng goed

- voeg het opgeklopt eiwit bij

 

- smeer 2 bakplaten in met boter

- het deeg daarover verdelen ongeveer 2 mm dik

- 20 min bakken in een voorverwarmde oven van 175°

 

_ ondertussen de echte boter romig roeren en de gezeefde bloemsuiker

  ( + eventueel nescafé) toevoegen en alles goed mengen

 

- als het deeg uit de oven komt direct deze in strookjes snijden en op een

  rooster leggen

 

- daarna de roomboter tussen 2 koekjes spuiten

20:15 Gepost door ons kookboekje in DESSERT | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

30-07-08

KAASTAART MET AMANDEL EN APPELMOES

 

Ingrediënten

- een taartbodem (kruimeldeeg)

- 250 gr magere verse kaas

- 2 eieren

- 75 gr griessuiker

- 5 eetlepels gemalen amandelen

- amandelextract

- 1 eetlepel maïsbloem

- appelmoes

 

Daar gaan we

- rol de taartbodem uit

- bekleed er een beboterde en met bloem bestrooide taartvorm mee

- doorprik het deeg met een vork

- meng de plattekaas met eidooiers, de griessuiker, gemalen

  amandelen, 2 à 3 druppels amandelextract en de maïsbloem

- klop de eiwitten zeer stijf

- schep ze voorzichtig onder het kaasmengsel

- spreid een dunne laag appelmoes over de taartbodem

- giet daarop het kaasmengsel

- plaats de taart in een voorverwarmde oven ( 200°)

- laat 1 uur bakken

21:30 Gepost door ons kookboekje in DESSERT | Permalink | Commentaren (0) | Tags: amandel, appel |  Facebook |

29-07-08

APPELGRATIN MET AMANDEL

 

Ingrediënten

- 4 grote zure appels (vb idared, gloster),

- 4 koffielepels calvados,

- 100gr solo,

- 100 gr rietsuiker,

- 2 eieren,

- 100 gr amandelpoeder,

- 1 eetlepel room,

- 4 bollen vanilleroomijs

 

Daar gaan we

- schil de appelen en verwijder het klokhuis

- Snij ze in even grote halve  maantjes en leg ze dakpansgewijs in 4

  aparte gratinschoteltjes ingesmeerd met solo

 -besprenkel ze met de calvados

- smelt de solo, voeg de suiker toe en roer tot die volledig opgelost is

- klop er de losgeklopte eieren onder

- roer er het amandelpoeder door en de ongeklopte room

- verdeel over de gratinschoteltjes en bak dit ongeveer 15 min op 180° in

  de oven en gratineer even kort onder de grill

- serveer meteen met een bolletje roomijs

07:30 Gepost door ons kookboekje in DESSERT | Permalink | Commentaren (0) | Tags: appel, amandel |  Facebook |

28-07-08

MARSEPEINCREME

 

Ingrediënten

 - 250 gr witte marsepein

- ¾ l room

- 3 eidooiers

- 100 gr fijne suiker

- 1 dl amaretto

- 6 gr gelatineblaadjes (OPGELET 6gr GEEN 6 blaadjes)

- 1 dl frambozencoulis

- verse frambozen

 

Daar gaan we

- verwarm 1/4l room met de verkruimelde marsepein

- roer voorzichtig tot de marsepein gesmolten is

- laat gelatineblaadjes weken in koud water

- klop in een kommetje de eidooiers los met de fijne suiker en de

  amaretto

- zet het kommetje in een warmwaterbad en blijf het mengseltje

  opkloppen  tot het als een lint van de klopper loop

- vermeng de marsepeinroom met de eiercrème

- laat op een heel zacht vuurtje binden ( niet meer laten koken)

- los de uitgeknepen gelatineblaadjes op in de crème

- zet de crème minstens 6 uur in de koelkast

- vorm met 2 eetlepels bolletjes van de marsepeincrème en leg ze op een

  spiegel koude frambozencoulis

- werk af met verse vruchtjes en een takje munt

20:30 Gepost door ons kookboekje in DESSERT | Permalink | Commentaren (0) | Tags: marsepein |  Facebook |

26-07-08

FRANGIPANE

 

Ingrediënten

 - 150gr boter,

- 225 gr suiker,

- 140 gr bloem,

- 2 eieren,

- 75 gr amandelpoeder,

- half pakje bakpoeder,

- 6  soeplepels melk,

- half flesje amandelessence (merk habit),

- bladerdeeg

 

Daar gaan we

 - boter suiker bloem en geklutste eieren mengen,

- daarbij de amandelpoeder ,bakpoeder, essence en de melk.

- alles goed mengen

- bladerdeeg in vorm leggen doorprikken en daarop het mengsel gieten.

- 45 minuten in matige oven

11:33 Gepost door ons kookboekje in DESSERT | Permalink | Commentaren (0) | Tags: amandel |  Facebook |

21-07-08

FRANGIPANE

 

Ingrediënten

 - 150gr boter,

- 225 gr suiker,

- 140 gr bloem,

- 2 eieren,

- 75 gr amandelpoeder,

- half pakje bakpoeder,

- 6  soeplepels melk,

- half flesje amandelessence (merk habit),

- bladerdeeg

 

Daar gaan we

 - boter suiker bloem en geklutste eieren mengen,

- daarbij de amandelpoeder  bakpoeder  essence en de melk.

- alles goed mengen

- bladerdeeg in vorm leggen doorprikken en daarop het mengsel gieten.

- 45 miuten in matige oven

18:15 Gepost door ons kookboekje in DESSERT | Permalink | Commentaren (0) | Tags: amandel |  Facebook |

KAASTAART MET SPECULOOS

 

Ingrediënten

- 250 gr speculoos

- 100 gr boter

- 2 dozen Philadelphia light van 200 gr

- 2 citroenen

- 4 pakjes vanillesuiker,

- 8 blaadjes gelatine (totaal 24gr)

- 16 soeplepels suiker

- 2 dl water waarin de gelatine geweekt is

- ½ l ananas uit blik

- ½ l room

 

Daar gaan we

- gelatine te week zetten in water

- 250 gr speculoos fijn malen in de cutter  en mengen met de 100 gr

- slappe boter (niet gesmolten)

- 2 doosjes kaas in een kom mixen met het sap van de 2 citroenen en de

  4 pakjes vanillesuiker

- ½ l room stijf kloppen

- de ananas in kleine stukjes snijden

- neem 2 dl water waarin de gelatine geweekt is, doe daarin de 16 lepels

- suiker en warm dit (niet koken), los daarin de gelatine op en laat wat

  afkoelen

- dit mengsel doe je in de kom met de kaas, wat mixen en daar roer je

  dan  de ananas onder

- als laatste voeg je de opgeklopte slagroom toe en dit mag je nog

  eventjes mixen

- neem een bakvorm en bekleed de bodem en de zijkanten met vetvrij

  papier of folie

- op de bodem doe je nu de speculoos,  dit moet je hard aandrukken

  de kaasmengeling erop gieten

- plaats in de koelkast om op te stijven

12:30 Gepost door ons kookboekje in DESSERT | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ananas, speculoos |  Facebook |

AARDBEIEN BAVAROIS

 

Ingrediënten

- 500 gr aardbeien

- 2 dl suikersiroop (= 2 dl water + 200 gr kristalsuiker , laten koken en

  afkoelen)

- 5 dl room

- 6 blaadjes gelatine (totaal 3gr)

 

Daar gaan we

 - aardbeien pureren

- voeg daarbij de suikersiroop

- gelatine blaadjes weken

- 8 eetlepels van de coulis ( = aardbeienpuree  + suikersiroop)  warmen

  en daarin de gelatine oplossen

- terug alles mengen

- room zeer stijf kloppen en mengen onder de rest

- laten opstijven in de frigo

11:25 Gepost door ons kookboekje in DESSERT | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aarbeien |  Facebook |