25-07-08

CIVET (STOVERIJ) VAN MARCASSIN OF CHEVREUILLE

 

Vooraf

Eerst en vooral: het marineren van de civet - wijn of bier.

Als je weet dat je gasten gemarineerd vlees eten in wijn, dan doe je het uiteraard in bier, Achouffe en  Chimay zijn aan te raden. Da's veel zachter.

Sorteer je vlees, grote stukken versnijden. Leg ze samen met uienringen en sjalotjes + tijm en laurier in een potteken en laat minstens 12 staan.

Zet je vlees onder door het toevoegen van bier of wijn. Gesloten pot. Niet te fries, maar zeker niet te warm.

 

Laat voor het bakken, je vlees toch een uurtje uitlekken - dip droog met keukenpapier.

 

Ingrediënten

- 250 gram pp

- olijfolie (boter, etc - kortom vetstof)

- uien en sjalotjes (ruim)

- 0,5 kg zilveruitjes (geen azijn hé !)

- (eventueel) fijne groentjes (kan diepvries) volgens behoefte

- bouillonblokjes of Maggi bouillon zacht met vers gesneden kruiden

- rode wijn of bier

- laurierblaadjes volgens kwantiteit

- goeie eetlepel fijngesneden peterselie

- zout en peper

- kruidentuiltje(s) (Ducros)

 

 

Daar gaan we

- doe vetstof in een mooie grote gietijzeren pot en bak het vlees op een

  hoog vuur rondom bruin, voeg daarna de uien,sjalotjes  en de fijne

- voeg daarna de uien,sjalotjes  en de fijne groentjes toe

- vuur lager

- indien nodig een beetje water.

- naar keuze vooraf gebakken lardons - vet niet toevoegen

- hou rekening  met het zoutgehalte van deze  spekjes.

- nog eventjes laten stoven

- voeg bouillonblokje(niet oplossen!) verkruimelen,   laurierblaadjes,

  zilveruitjes en peterselie  toe

- laat ongeveer 2 uur (*) stoven op een laag vuurtje tot het vlees lekker

  mals is

- op smaak brengen met peper en zout

- (* afhankelijk van het soort vlees - regelmatig controleren  - het vlees  

  moét uitermate zacht zijn)

- saus verdikken ? niet doen, laat het vlees maar het werk doen.

 

tip

 als "bijlage""beilagen" kan je kiezen uit veel te veel onderwerpen. Ik opteer voor een aardappelgratin of makkelijker: verse kroketjes.

serveer daarbij warme gevulde peren (vers of blik) met een confituur van myrtilles.

Drank : Bier bij bier, wijn bij wijn. Of zelfs bij een biermarinade een stevige Bourgogne.

12:05 Gepost door ons kookboekje in HOOFDGERECHT | Permalink | Commentaren (0) | Tags: stoverij, civet |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.